Zabierzmy na chwilę nasze kubki smakowe do egzotycznego miejsca, w którym pije się dużo herbaty, gdzie używa się mięty od serca, i z którego wywodzi się jeden z najpopularniejszych fast food. Turcja, bo o niej mowa, to miejsce narodzin kebaba, który w nieco zmodyfikowanej formie trafił także do nas. Jedną z najlepszych wersji Adana Kebab znajdziecie także w Warszawie.
Co to jest kebab i dlaczego jest tak pyszny?
Sekretem tego dania są przyprawy i odpowiedni sposób przyrządzania. Pod nazwą kebab, kryć może się kilka rodzajów tego pysznego dania. Większość osób zapewne powie, że kebab może być w picie lub w tortilli, ewentualnie może różnić się rodzajem mięsa z jakiego został zrobiony. Jest to jednak dosyć mylne, ponieważ liczy się tu sposób przyrządzania mięsa, jego doprawiania i podania – charakterystyczny dla regionu, z którego pochodzi. Najpopularniejszą wersją znaną w Polsce jest döner kebab, İskender kebab, Patlıcan kebab lub adana kebab. Warszawa pełna jest lokali, w której serwowane są tego typu przysmaki. Pod samą nazwą kebab ukrywa się ponad dwadzieścia rodzajów tej potrawy. Klasycznie jest przygotowywany z baraniny i/lub jagnięciny marynowanej w przyprawach i pieczonej na pionowym różnie, z którego ścina się kawałki. Najpopularniejsza wersja w Polsce przygotowywana jest z wołowiny lub kurczaka. Serwuje się go z surówkami, sosem i frytkami.
Czym różni się Adana Kebab?
Jego nazwa wzięła się od piątego co do wielkości miasta w południowej Turcji. W formie znanej w Turcji określa się tak kebab z mielonego mięsa. Mięso nadziewa się na metalowe szpadki i grilluje, aż do momentu przypieczenia, Wielu koneserów smaku wybiera właśnie Adana Kebab. Warszawa jest miejscem, gdzie z łatwością można spróbować tego wyjątkowego dania. Ta potrawa ma niezwykle oryginalny smak i strukturę. Adana Kebab najczęściej przygotowywana jest z mięsa wołowego. Serwuje się go w cieście lub w towarzystwie frytek albo kaszy bulgur, na talerzu.
Gdzie znaleźć Adana Kebab w Warszawie?
Znalezienie Doner Kebaba w Warszawie nie stanowi problemu. W wielu miejscach można znaleźć konkurencyjne restauracje z tą potrawą. Znajdzie się także coś dla miłośników Adana Kebab. Warszawa to miasto, gdzie niemal na każdym kroku znajdziemy lokal serwujący tę potrawę. Także wystarczy przejść się na spacer do ulubionej dzielnicy, żeby spróbować tego przysmaku.
Adana Kebab doskonale sprawdzi się w klasycznym towarzystwie ajranu czy herbaty, ale nie pogardzi również napojem gazowanym czy piwem. Wszystko zależy od preferencji smakosza.
Artykuł sponsorowany