inspiredby.pl

Moda, Uroda, Zdrowy styl życia

Dieta

Co warto wiedzieć na temat kwasowości kawy?

Kawa to napój znany ludzkości już od setek lat. Jego historia zaczęła się w Afryce. Za pośrednictwem arabskich kupców kawa trafiła najpierw do Europy, a później na stoły na całym świecie. Dzisiaj istnieją setki sposobów jej przygotowania. Istnieje wiele gatunków kawy, jednak większe znaczenie gospodarcze mają tylko dwa: arabica i robusta. Kawę można parzyć na wiele różnych sposobów, a ilość przepisów na kawowe napoje jest ogromna. Dla smaku kawy duże znaczenie ma jej kwasowość. Co warto wiedzieć na ten temat?

Od czego zależy kwasowość kawy?

Przede wszystkim należy wyjaśnić sobie różnicę pomiędzy dwoma ważnymi kwestiami – kwaśnością i kwasowością kawy. Kwaśność kawy jest zjawiskiem negatywnym, które bierze się z niewłaściwego przygotowania ziaren. Może być spowodowana nieodpowiednim zbiorem owoców kawowca, złym przechowywaniem, suszeniem w niewłaściwych warunkach i wieloma innymi czynnikami. Niezależnie od przyczyny, wysoka kwaśność po prostu psuje smak kawy i charakterystyczna jest raczej dla produktów bardzo tanich i złej jakości, choć oczywiście cena nie jest tu czynnikiem najważniejszym. Kwasowość kawy jest natomiast jednym z jej parametrów, który odpowiada zawartości w niej różnych kwasów organicznych. Nadających charakterystycznych, gorzko-kwaśnych, często owocowych nut smakowych.

Kwasowość zależna jest od wielu czynników. Przede wszystkim od gatunku kawy. Zasadniczo robusta charakteryzuje się większą kwasowością od znacznie łagodniejszej w smaku arabiki. Odpowiednio mieszając surowiec pochodzący z tych dwóch gatunków, można uzyskać kawę o idealnych parametrach. Niektóre mniej popularne gatunki kawy mogą charakteryzować się znacznie wyższą kwasowością. Znaczenie ma również miejsce pochodzenia kawy. Skład gleby i lokalne warunki klimatyczne przekładają się mocno na chemiczny skład ziaren. Istotny jest też sposób przygotowania. W zależności od tego, na jakim etapie ziarna są zbierane, jak suszone i w jakiej temperaturze palone, uzyskuje się różne parametry. Najczęściej kwasowość kawy wyraża się w charakterystycznym posmaku, który pozostawia. W przypadku niektórych odmian kawy uprawianych w Afryce są to na przykład smaki mocno owocowe, albo kojarzące się z konkretnym rodzajami przypraw korzennych.

Kwasowość kawy, a sposób jej przygotowania

Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowania kawy. W zależności od tego, w jakiej temperaturze kawa jest parzona i jak duże ciśnienie wody uzyskiwane jest w ekspresie, kawa może charakteryzować się mniejszą, bądź większą kwasowością, nawet przy użyciu dokładnie takich samych ziaren. Znaczenie ma także czas parzenia kawy, przez co zupełnie inne smaki uzyskuje się w przypadku kawy z ekspresu ciśnieniowego, z kawiarki, z ekspresu przelewowego i kawy tureckiej, czy arabskiej, które przegotowuje się w wodzie. Na kwasowość wpływ mają również rzeczy tak pozornie drobne, jak jakość wody używanej do parzenia, czy materiał, z którego wykonane są naczynia. Dla najlepszych baristów żadna z rzeczy, które wpływają na smak kawy, nie jest bez znaczenia i doskonale wiedzą, jak uzyskać najlepszy, kawowy napar.

Dlaczego warto zainwestować w dobry ekspres?

Wiedza o tym, jak przygotować dobrą kawę to jedno. Posiadanie odpowiednich narzędzi to coś zupełnie innego. Dlatego jakość ekspresu ma tak duże znaczenie. Najlepsze urządzenia wykonane są z materiałów całkowicie neutralnych, w żaden sposób niewpływających na jakość przyrządzanego naparu. Wyposażone są też w filtry wody, które sprawiają, że kawa jest po prostu idealna. Najważniejsza jest jednak powtarzalność. Nowoczesne ekspresy do kawy umożliwiają łatwą regulację wszystkich parametrów parzenia – temperatury i ciśnienia wody, a także prędkości jej przepływu. Dlatego za każdym razem otrzymuje się napar o dokładnie takich samych właściwościach. Dzięki temu nic nie jest pozostawione przypadkowi, a smak gotowego napoju uzależniony będzie wyłącznie od umiejętności baristy.

Ekspresy na wynajem – doskonałe rozwiązanie dla gastronomii i nie tylko

Najlepsze ekspresy to urządzenia, których ceny znacznie przekraczają możliwości finansowe wielu przedsiębiorców, szczególnie tych początkujących. Dlatego warto rozważyć skorzystanie z opcji, jaką jest wypożyczenie, albo wzięcie w leasing ekspresu. Obecnie na rynku funkcjonuje coraz więcej firm, które to umożliwiają. To dobre rozwiązanie nie tylko dla właścicieli kawiarni i innych lokali gastronomicznych. Skorzystać mogą również na tym przedsiębiorstwa zajmujące się cateringiem, organizacją imprez i wiele innych. Wypożyczony ekspres świetnie sprawdzi się również w biurze.