inspiredby.pl

Moda, Uroda, Zdrowy styl życia

Wielkanoc na Mazowszu
Lifestyle

Wielkanoc na Mazowszu – tradycje kulinarne

Poprzedzająca czterdziestodniowym postem Niedziela Palmowa rozpoczyna okres świąt wielkanocnych, a ich kulminacyjnym punktem jest Triduum Paschalne. Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto w religii chrześcijańskiej. Wydarzenia te upamiętniają mękę, śmierć na krzyżu i chwalebne zmartwychwstanie Chrystusa. Symbolika tych świąt ukazuje triumf Jezusa nad śmiercią i nadzieję, jaką to wydarzenie daje wiernym.

Tradycje kulinarne Mazowsza związane z Wielkanocą

Świętom Wielkanocnym towarzyszy bogata obrzędowość, która sięga jeszcze czasów prasłowiańskich. Choć większość z nich już zanikła, to pewien wielkanocny pierwiastek pielęgnowany jest w wielu rodzinach do dziś. Po czterdziestodniowym okresie ścisłego postu- wstrzemięźliwości od zabaw i ucztowania przychodzi czas prawdziwego biesiadowania.

Dawniej i po dziś dzień tradycje te pielęgnowane są wśród katolików w całej Polsce. Wielkanoc to szczególny czas w aspekcie religijnym, ale również kulinarnym. Przygotowania do Świąt jawią się prawdziwymi ucztami. Pieczenie ciast, chleba, przyrządzania schabu, sałatki jarzynowej czy żuru – tak pachnie Wielkanoc na Mazowszu.

Dziedzictwo wielkanocnego stołu

Kiedy podczas uroczystej rezurekcji wybrzmi Alleluja, można już się radować na świętowanie w gronie najbliższych. Największą podniosłością w domach charakteryzuje się śniadanie wielkanocne. Na odświętnie udekorowanym stole królują dania ze święconki. Śniadanie niezmiennie rozpoczyna się od podzielenia się jajkiem i złożeniem sobie nawzajem życzeń zdrowia oraz pomyślności. Dawniej na Mazowszu jeszcze przed rozpoczęciem uczty zalecano zjedzenia chrzanu na pamiątkę cierpień Chrystusa. Zabieg ten miał również zapobiec katarom, kaszlowi i bólom brzucha. Na stole nie może zabraknąć baranka- symbolu niewinności i prostoty.

Warszawa – Wielkanocne dania na zamówienie

Święta to szczególny czas. Odetchnij na moment razem z najbliższymi i celebruj przy wspólnym stole te magiczne chwile. Pozwól sobie pomóc w kulinarnych przygotowaniach i postaw na sprawdzone wielkanocne menu. Dania U Fukiera to tradycyjne menu kuchni polskiej oparte na najlepszej jakości produktach od sprawdzonych dostawców.

Domowy majonez, który podkreśli smak sałatki jarzynowej, wspaniałe przetwory, wyroby z własnej wędzarni, a może tradycyjny mazurek? Tradycyjne wielkanocne dania na wynos polecają się do rodzinnego ucztowania.

Delikatesy – sklep Magdy Gessler to bogactwo smaków, aromatów i kolorów polskiego stołu. Stare, polskie receptury zostały odkryte na nowo- spróbuj ich i Ty. Świętuj z najbliższymi Wielkanoc w tradycyjnym stylu i ciesz się urzekającym smakiem potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.