Pracujesz jako kelner w restauracji, kawiarni, cukierni czy w barze? A może jesteś pracodawcą i zastanawiasz się, w jaki sposób ułatwić pracę zatrudnionym przez Ciebie osobom? Poznaj triki, dzięki którym w sprawny sposób podniesiesz wydajność w przyjmowaniu, a także wydawaniu zamówień.
5 gadżetów, w które warto wyposażyć kelnera
Kelner to pierwsza i najczęściej ostatnia osoba w restauracji, z którą mają styczność Twoi goście. W związku z tym jakość jego pracy bezpośrednio wpływa na ocenę całego lokalu gastronomicznego. Zobacz, w co warto wyposażyć kelnera, aby ułatwić mu obsługę gości, a tym samym wpłynąć pozytywnie na ocenę Twojej restauracji czy kawiarni.
1. Notes do zapisywania zamówień – zgrabny, poręczny i w zestawie z długopisem lub tablet w nowoczesnym wydaniu
Podstawowe akcesorium w pracy kelnera to notatnik, w którym zapisuje się zamówienia. Możesz zdecydować się na poręczny notes niewielkich rozmiarów, który dodatkowo będzie wyposażony w długopis – dzięki temu elementy będą połączone i żaden z nich się nie zgubi. Coraz częściej w restauracjach tradycyjne rozwiązania zastępuje się jednak nowoczesnymi. W związku z tym kelnerów wyposaża się w tablet, na którym mogą zapisywać zamówienia. Każde z rozwiązań jest równie dobre, a konkretną opcję należy dopasować do własnych potrzeb.
Choć te elementy mogą dla wielu osób wydawać się oczywiste, warto poświęcić im nieco uwagi. Często kelnerzy mówią, że zapamiętają zamówienie. Zdarzają się jednak mniejsze lub większe pomyłki w tym zakresie, które przede wszystkim negatywnie wpływają na opinie klientów o danym miejscu, a także powodują straty finansowe.
2. Eleganckie i funkcjonalne ubranie
Jeśli chcesz, aby Twoja restauracja wyglądała na profesjonalne miejsce, zadbaj o to, aby kelnerzy również tak się prezentowali – to poprawi jakość ich pracy, a także wpłynie na jej wydajność, jeśli ubrania będą przy tym funkcjonalne. Najlepiej, aby każda zatrudniona osoba miała eleganckie, minimalistyczne, a przy tym spójne ze sobą ubranie – nie musi to być koszula, w mniej zobowiązujących miejscach sprawdzą się np. koszulki typu polo.
W kontekście ubrań bardzo ważne jest to, aby nie tylko dobrze się one prezentowały. Powinny być także dopasowane do konkretnego rodzaju pracy. W związku z tym w wyposażeniu kelnera powinien znaleźć się również fartuch lub zapaska. Warto zadbać o to, aby były wyposażone w kieszeń – idealną np. na notatnik niezbędny do przyjmowania zamówień.
3. Wózek ze stali nierdzewnej
Wózek ze stali nierdzewnej, o minimalistycznym wyglądzie, znacznie usprawni kelnerowi pracę – zwłaszcza jeśli obsługuje on np. imprezy masowe czy śniadania. Przede wszystkim przyspieszy to samo wydawanie posiłków, ponieważ podczas jednego wyjścia z kuchni będzie można zabrać ich dużą liczbę. Będzie również pomocny podczas sprzątania po imprezie. Korzystając z niego, można sprawnie zbierać brudne naczynia, resztki jedzenia czy pozostawione dekoracje.
4. Elementy umożliwiające podanie posiłków w taki sposób, aby goście mogli sami je sobie nakładać – zastosowanie podgrzewaczy gastronomicznych
W wielu restauracjach, zwłaszcza podczas śniadań, serwuje się posiłki w formie bufetu szwedzkiego. W związku z tym warto zadbać o to, aby kelner miał na sali akcesoria, dzięki którym goście będą mieli zapewniony maksymalny komfort podczas posiłków. Najważniejsze są podgrzewacze gastronomiczne, dzięki którym dania zachowują odpowiednią temperaturę. Ciekawym rozwiązaniem jest także dozownik do płatków, który pozwala w wygodny sposób i bez rozsypywania nakładać produkty sypkie na talerze i miseczki.
5. Tace – szklane, antypoślizgowe i w różnych wariantach
Podstawowym wyposażeniem kelnera są także tace – szklane, antypoślizgowe i w różnych wariantach. Im więcej ich będzie, tym lepiej. Warto pamiętać, że tego typu elementy czasami się brudzą i kilka/kilkanaście sztuk jest używanych jednocześnie. Ich brak może spowodować przestój w pracy, czego lepiej unikać. Jeśli zapewnisz dostęp do wielu modeli o różnych parametrach, kelnerzy nie będą mieli problemu z doborem konkretnej tacy do danego zadania, a to zdecydowanie przyspieszy ich pracę.
Kelner to osoba, która wita, obsługuje i żegna Twoich gości. Jest więc pracownikiem, którego praca wpływa na ocenę całego lokalu gastronomicznego. Warto więc zadbać o wyposażenie, które ułatwi mu pracę i podniesie jakość oferowanego serwisu.
Materiał zewnętrzny